Meld jouw klassen aan en stimuleer studenten om:
WIE
Studenten van Amsterdamse mbo-instellingen
WAT
Debatteren over politieke en maatschappelijke stellingen die dicht bij de studenten liggen
WAAR
Raadszaal gemeente Amsterdam
KOSTEN
Deelname aan het Amsterdams MBO-studentendebat is gratis!
Het Amsterdams MBO-studentendebat wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.
Tijdens het Amsterdams MBO-studentendebat gaan studenten van verschillende Amsterdamse mbo-instellingen met elkaar in debat over thema's die in de stad, de politiek, het onderwijs en onder jongeren spelen. De debatten worden begeleid en gejureerd door debatprofessionals. Tijdens de dag zullen de studenten ook kennis maken met verschillende lokale politici en beleidsmakers. Het wordt een leuke en leerzame dag vol verbinding!
Om de studenten op het debattoernooi voor te bereiden krijgen zij twee debatworkshops gegeven voor ervaren trainers van de DebatUnie.
Het definitieve programma volgt
Locatie
Raadszaal Gemeente Amsterdam
Amstel 1, Amsterdam
Ter voorbereiding op het Amsterdams MBO-studentendebat worden er kosteloos debatworkshops gegeven door een ervaren trainer van de DebatUnie. De debatworkshops duren 1,5 à 3 uur en vinden plaats op locatie bij jou op school.
In de alle rondes zal worden gedebatteerd over short-prep stellingen. Deze stellingen worden pas 20 minuten voorafgaand aan het debat bekendgemaakt, tegelijkertijd met de posities (voor/tegen). Short-prep stellingen vereisen extra improvisatievermogen, creativiteit en teamwork van de debaters.
Op het toernooi gebruiken we een debatvorm met twee teams: voor- en tegenstanders. Beide teams bestaan uit vijf debaters.
Elk debat gaat over één onderwerp: de stelling. Dit is altijd een controversieel voorstel of standpunt. De teams worden per loting ingedeeld als voorstanders en tegenstanders. Persoonlijke meningen over de stelling doen er dus niet toe.
Debaters proberen een derde partij te overtuigen: de jury. De jury bekijkt ieder debat vanuit een neutraal vertrekpunt. Beide teams willen het standpunt van de jury vormen en beïnvloeden. Na het debat wijst de jury het meest overtuigende team aan als winnaar.Het debat bestaat uit speeches en een vrije fase.
Alle debaters spreken via de jury; dus nooit direct tegen elkaar. De speeches worden gegeven vanachter een katheder. Tijdens speeches mag niet worden onderbroken of aangevuld door andere debaters.
Het debat wordt geopend met twee opzetspeeches van 2 minuten. Een voorstander opent het debat met een inleiding op het debat, uitleg van de stelling en uitleg van hun belangrijkste argumenten. De tegenstanders geeft hierna een eigen inleiding op het debat, benoemt wat nog onduidelijk is over de stelling en sluit af met de belangrijkste tegenargumenten.
Tijdens de vrije fase mogen alle tien debaters gedurende 8 minuten opstaan om het woord te vragen. Een jurylid zal afwisselend voor- en tegenstanders aanwijzen voor korte spreekbeurten. Debaters spreken in de vrije fase vanaf hun eigen plaats (dus niet vanachter het katheder).
Na de vrije fase krijgen de teams 2 minuten tijd voor onderling overleg. Het debat wordt afgesloten met twee concluderende speeches van elk 2 minuten. Hierbij spreekt de slotspreker van de tegenstanders als eerst; de slotspreker van de voorstanders sluit het debat af.
Bedankt voor je aanmelding
Iris van der Hogen
Projectleider
hogen@debatunie.nl
06 20 43 05 40 38
Het Amsterdams MBO-Studentendebat is in opdracht van de gemeente Amsterdam.
Aankomende evenementen
‣
Benelux Debatcompetitie
DebatUnie
Mariahoek 16-17
3511 LG, Utrecht
KvK-nummer 94774595